Urheiluhieroja Samu Tuhkasaari

Osteopatian koulutusohjelma 2016->

Samu Tuhkasaari

Urheiluhieroja

Personal Trainer

46 vuotias, kahden lapsen isä. 

Hieronta

Milloin ei voi tulla hierontaan?

Hieronnan kontraindikaatioita(eli esteitä hieronnalle) ovat seuraavat;

  • Antibioottikuuri (sen loputtua tulee varmistua, että se on myös tehonnut)
  • Bakteerien, virusten tai sienten aiheuttamat infektiot
  • Hemofilia (verenvuotosairaus)
  • Kuume
  • Päihtymystila(alkoholi tai huumeet)
  • Hoitamaton syöpä ja tutkimattomat kasvaimet
  • Tarttuvat iho- ja muut taudit

Sattuuko se?

Ensin pitää ymmärtää ero lihashuollon ja rentoutushoitojen välillä. 

Lihaksiasi voidaan käsitellä erittäin miellyttävästi ja rentouttavasti. Toiset jopa nukahtavat rentouttavan hieronnan aikana. En sano, etteikö rentouttaville hieronnoille olisi paikkaansa, mutta minä teen niitä hieman harvemmin. Se voisi tulla vaikka kyseeseen raskaan työpäivän päätteeksi ja lepoon valmistaen. Tällöin ei keskitytä lihaskireyksien paikalliseen hoitoon vaan lähestytään asiaa rentouttamisen kautta. Jos näin tahdot, niin hoito on sen mukainen. Kuumakivikäsittelyihin ja muihin tuoksukynttilävirityksiin en kuitenkaan lähde. 

Lähtökohtaisesti, ja jos sen sallit, hoidan lihasta sen vaatimalla tavalla. Lihaskireyksien ja kiputilojen poistamiseen on monenlaisia tekniikoita, ja mitä urheiluhierontaan tulee, se ei aina hieronnan aikana ole niin miellyttävää. Se saattaa sattua, kokemuksestasi riippuen vähän tai paljon. Yhtä kaikki, lihaksen normaalitilaan saattaminen vaatii hieman uhrauksia ja hetkellinen kivun/epämukavuuden tuntemus on yksi niistä. Mikäli annat minun käsitellä itseäsi ja lihaksiasi asian vaatimalla tavalla ja vaikka se hetken tuskallista olisikin, niin annan rahat takaisin, ellei siitä ole apua sinulle.

Voinko tulla Urheiluhierojalle, vaikken olekaan urheilija?

Voit tietenkin. Urheiluhieroja on suorittanut kolutetun hierojan ammattitutkinnon ja sen yhtenä lisäosana on urheilijan lihashuolto. Urheiluhieroja tekee siis hierontaa siinä missä Klassinen hierojakin, mutta hän on usein hieman enemmän perehtynyt myös urheilijan tarpeisiin. Pääasiassa urhehiluhieronnan ja Klassisen hieronnan otteet ja toimenpiteet hieronnassa ovat samat.

Voinko kertoa esimerikiksi terveydentilastani hierojalle luottamuksellisesti?

Kyllä voit. Terveudenhuollon ammattilaisena ja koulutettuna hierojana minua sitoo vaitiolovelvollisuus. Mitään tietoja jotka tietooni saatat, en tule kertomaan eteenpäin tai muutoin saata sivullisten tietoon.

Saako hieronnasta KELA-korvausta?

Valitettavasti ei saa. 

Voit toki keskustella esimerkiksi työnantajasi kanssa, josko yritys jossa työskentelet, tulisi hieman vastaan hieronnan kustannuksissa. Sopimuksesta voimme osittaa hierontakulut sinulle omavastuuosuuteen ja yritykseltä laskutettavaan loppuosaan.

KELA-korvausta saa esimerkiksi fysioterapiapalveluista. Korvauksen suuruus on 8€/hoitokerta. Kannattaa siis miettiä, että onko se kahdeksasta eurosta kiinni.